Labels

marți, 31 ianuarie 2012

Fit & Fabulous: Reguli de baza in alimentatie

Dragelor,

Astazi vreau sa va vorbesc despre cateva reguli pe care eu le respect in alimentatie. Nu sunt expert in domeniu, tot ce pot sa va spun este cum fac astfel incat sa ma mentin la 47kg/ 1.63m. V-am povestit in mare care e treaba cu mine si cu vesnica alergare dupa silueta perfecta in postul de saptamana trecuta. In perioada mea disperata dupa slabit (acum 7-8 ani) ma documentam la maxim despre dietele populare: Atkins, WW, Montignac, The Zone, Scarsdale plus bombele: supa de varza, daneza, cu grepfruit etc. Principiile de mai jos sunt luate din diferite diete, adaptate stilului meu de viata.
Stiu ca fiecare este diferit, de aceea unele fete pot manca ciocolata de dimineata pana seara fara sa puna un gram, iar altele se ingrasa cu aer - consider ca acestea sunt exceptii si ca majoritatea ne incadram in categoria de mijloc. Dar unele reguli se aplica la majoritatea. Deasemenea, eu nu recomand diete sau cure de slabire fulger pentru ca sunt ferm convinsa ca organismul are capacitatea de a se adapta stilului nostru de viata.

Daca intri la o cura drastica, corpul va incepe sa se obisnuiesc sa traiasca cu acele cateva sute de calorii pe care i le dai iar cand vei creste numarul, va face provizii de energie - grasime. Atunci cand faci schimbari in alimentatie, gandeste-te ca iti schimbi stilul de viata si le faci pentru a trai mai bine, nu doar pentru a da jos cateva kilograme.

Ce consider eu ca este important in alimentatie?

1. Cat mananci
Este important sa mananci suficient pentru a avea energie si pentru a nu simti senzatia de foame. Nu cred ca trebuie sa numeri fiecare calorie, dar ca si interval eu incerc sa ma situez intre 1300-1500 kcal/pe zi. Acest numar variaza, de obicei in sus atunci cand imi satisfac o pofta si atinge limita minima inainte sa plec la mare :)
Pastreaza portiile potrivite si incearca sa mananci incet. Orice ai manca, NU trebuie sa ai senzatia ca iti pocneste burta sau ca nu mai poti - valabil inclusiv daca bei apa - fiindca in curand te vei trezi cu burta si cu un stomac pe care nu il mai poti umple.

2. Cum mananci
Incet, savurand mancarea. Stiu ca suna a cliseu - sunt zile in care nu imi pot aloca mai mult de 10 minute pentru pranz, dar sfatul acela pe care l-ati mai citit cu senzatia de satietate care apare la 30 de minute dupa ce ai inceput sa mananci e pe bune.
Formula magica 3 mese + 2 gustari nu da rezultate la toata lumea, dar eu incerc sa o respect. Important e insa sa ai cele 3 mese principale, aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi. Corpul se obisnuieste in felul acesta  si e mai putin probabil sa iti fie foame intre mese. Gustarile sunt indicate daca iei mese principale mai light (de exemplu daca nu mananci paine) si pentru a-ti mentine metabolismul la cote ridicate.

3. Cand mananci
Dimineata - obligatoriu. Stiu ca nu aveti timp, stiu ca nu puteti manca nimic dimineata etc. Eu cred ca astea sunt scuze. Organismul are nevoie de combustibil dimineata, chiar daca e doar 1 fruct sau un shake. Nu lasa sa treaca mai mult de 5 ore intre mese fiindca vei manca mai mult in a doua parte a zilei, exact atunci cand nu trebuie. Ultima masa trebuie sa fie cu minim 3 ore inainte sa mergi la culcare, cat mai light. Aceasta regula o garantez pentru oricine, vei dormi mai bine si te vei trezi mai usoara.

4. Ce mananci
Ehhh... Aici incepe sa fie amuzant. E gresit sa faci liste de alimente interzise. Dar in acelasi timp e la mintea oricui ca zaharul nu are niciun beneficiu real pentru organism. In mintea mea s-au conturat foarte clar urmatoarele categorii:
- alimente ideale: legume (fara cartofi si mazare), fructe, peste, piept de pui, branza de vaci slaba, iaurt degresat, oleaginoase
- alimente ok: cereale, paste integrale, orez brun, lapte, branzeturi, fasole boabe, naut, oua
- alimente not so ok: zahar, carbohidrati rafinati, grasimi rele

Listele acestea sunt prescurtate si orientative. De exemplu frappuccino light de la Starbuck pentru mine intra la alimente ok, chiar daca are zahar. Nu spun acum sa faceti liste, doamne. Trebuie insa sa aveti in cap foarte clar ca exista alimente care vor ingreuna pierderea kilogramelor si care daca le consumati constant vor trage greu la cantar. Incercati sa consumati cat mai des alimente care hranesc organismul si limitati consumul de alimente pline de calorii goale. Nu conteaza doar cat mancam, e foarte important si ce mancam!

5. Cum combini
Legumele le combini cu orice, fructele le consumi singure cu cel putin o ora inainte de masa si 2 ore dupa masa, nu combini proteinele cu carbohidratii. Pare simplu :D

6. Cum gatesti
La abur, la cuptor in vas yenna, fiert, la gratar. NU prajit. Doar legumele le calesc intr-o lingura de ulei de masline, dar de obicei le prefer crude sub forma de salata.

7. Ce bei
Apa, ceai verde, ceai alb, ceai rosu... Si daca vrei sa te rasfeti alege limonada cu miere, suc home-made de citrice, shake-uri de fructe. Bea 2l de apa pe zi, indiferent daca bei ceai sau cafea. Ceaiul verde (si cel negru) contine cofeina care stii bine ca deshidrateaza.

Regulile acestea mi se par de baza in alimentatie si foarte usor de respectat, sunt precum cele 30 de minute de sport obligatorii. Le veti regasi in fiecare dieta si daca le respectati, sigur veti pierde cateva kilograme.
Cu siguranta multe din voi deja le cunosc si le urmeaza intocmai, dar tot nu reusesc sa ajunga la greutatea dorita. Asta pentru ca un stil de viata sanatos iti asigura o greutate normala, ceea ce nu e suficient pentru multe fete. Vrem sa avem 0 grasime, 0 celulita, marimea 32 la haine si 25 la blugi, sa arata precum modelele de pe podium... dar despre asta intr-un post urmator.

Cum vi s-a parut aceasta postare? Nu am copiat nimic, chiar cred tot ce am scris mai sus. De fiecare data cand m-am trezit cu 1 kg in plus, am neglijat una din reguli (de obicei cea cu mancatul seara).

Voi respectati cele 7 reguli?

Pupici XOXO