Labels

marți, 21 februarie 2012

Fit & Fabulous: Micul dejun obligatoriu!




Hi girls,

Daca in ultima postare Fit & Fabulous v-am prezentat care sunt regulile de baza pentru o alimentatie sanatoasa, astazi vreau sa intru si mai mult in acest subiect si sa ma concentrez pe micul dejun.

Exemplele pe care vi le dau mai jos sunt din experienta proprie, iar atunci cand voi generaliza informatii, voi prezenta si surse de pe internet pentru a-mi sustine parerea.

Importanta micului dejun


Unii spun ca micul dejun este cea mai importanta masa din zi, altii considera ca micul dejul il iei singur, pranzul il imparti cu prietenii si cina o dai la dusmani. La polul opus sunt cei care spun ca nu ai nevoie de combustibil dimineata din moment ce abia te-ai trezit sau cei care nu pot baga niciun aliment in gura la prima ora fiindca nu le este foame.



Eu pot sa va spun ca de 9 ani mananc dimineata. In tot acest timp am avut un program care a necesitat sa ma trezesc cel mai tarziu la 7 - din cauza scolii sau a serviciului. La ora aceasta matinala ai da orice pentru 10 minute in plus de somn, dar eu cred ca faci mai bine daca aloci acest timp pentru a lua o masa rapida.

NU imi este foame dimineata, dar mananc cu placere fiindca micul meu dejun este format din alimente delicioase. De cand am inceput sa fac sport in fiecare dimineata este cu atat mai important sa mananc de la prima ora. In zilele in care nu am auzit alarma dimineata sau pur si simplu am plecat in graba fara sa pap, am resimtit o senzatie de foame sacaitoare. Evident ca am salivat la pateuri si covrigi in drum spre munca, si toata ziua tot vroiam era sa rontai carbohidrati rai. Din acest motiv chiar cred ca micul dejun este esential daca vrei sa pierzi in greutate.

Motivul nu am timp sa mananc dimineata mi se pare jalnic. Adica am timp sa fac dus, sa ma machiez, sa imi fac parul, dar nu am timp sa mananc. Ca sa nu mai vorbim de motivul eu NU POT sa mananc la prima ora ?! Cred ca problema este ca nu ai gasit inca micul dejun care sa fie perfect pentru tine. Aici am eu cateva sugestii.

Optiuni pentru micul dejun


Gasiti pe internet numeroase variante de mic dejun, in functie de preferinte. Din cele testate de mine, va recomand sa alegeti fie un mic dejun proteic, fie un mic dejun bazat pe carbohidrati complexi si fibre. Inainte de plaja, incerc sa elimin complet cerealele si sa limitez cantitatea de carbohidrati la legume crude. In aceste zile optez pentru mic dejun bogat in proteine.

Ouale reprezinta un aliment perfect pentru micul dejun. Contin o cantitate ridicata de proteine si au destul de putine calorii. 2 oua fierte au aprox 200 kcal si 15 gr de proteine si iti tin de foame lejer 5 ore.

Pe langa oua, branza de vaca proaspata, semi degresata sau degresata este un aliment sanatos si mai usor de consumat la prima ora. Are 70-150 Kcal /100gr si 16 gr de proteine si poate fi combinata cu fructe de padure, capsuni sau piersici, pere pasate

Telemeaua este deseori interzisa in dieta fiindca contine grasimi, dar la 250 kcal/100 gr si 17 gr proteine eu zic ca nu sta asa rau. O combin cu rosii sau cu ardei gras rosu.

Nu imi place sa consum carne dimineata, dar pieptul de pui fiert sau somonul afumat sunt optiuni excelente daca  sunteti fani. Un mic dejun bogat in proteine tine de foame si te ajuta sa slabesti, dar mie nu imi da acea energie maxima de care am nevoie dimineata, la fel cum fac carbohidratii.

Daca chiar nu puteti manca dimineata, puteti opta pentru o portie serioasa de fructe. Mai multe diete recomanda sa consumam fructe dimineata, pana in ora 12 pentru o digestie ca la carte.

Mie imi place la nebunie sa consum fructele dimineata sub forma de smoothie: pun intr-un blender 100 ml de lapte sau iaurt si fructe: banane, fructe de padure, capsuni, piersici etc. Obtii un shake delicios, care se prepara in 5 minute si pe care il consumi in inca 5. Un milkshake cu banane are doar 150kcal/ 200ml, in cazul in care va faceati griji ca bananele ingrasa.

Last by not least, my favorite breakfast treat: cereale cu lapte/ iaurt. Acesta poate fi un mic dejun ideal sau unul de cosmar in functie de ce alegi.
  • Spune NU cerealor plime de zahar si grasimi! Includ aici orice de la Nestle, inclusiv Fitness care contin mult prea mult zahar.
  • Alege cereale integrale: ovaz, grau, secara etc.
  • Ovazul este alegerea cea mai recomanda de nutritionisti, contine multe fibre si este satios
  • Daca ti se pare prea fad terciul de ovaz, adauga seminte de floarea soarelui, de dovleac, plus fructe uscate si obtii un deliciu
De curand am avut ocazia sa testez un produs interesant: Fulgi Bio Crocanti (ciocolata, nuca cocos, visine) de la Econatura.


Acestea sunt informatiile pe care le-am gasit pe site despre produs:

Produsul face parte din gama Nutrisslim si este agreat de Michel Montignac, primul nutritionist din lume care a prezentat conceptul de indice glicemic in cadrul unei diete.
Ciocolata cu 70% cacao, pur si simplu excelenta, in amestec cu felii de nuca de cocos si visine congelate uscate pline de vitamine.Un amestec de dulce si acrisor pe care cu siguranta ca nu l-ati mai experimentat pana acum.
Ingrediente: Fulgi cereale* (grau*, extract de malt din orz *) (97,1%), ciocolata 70% cacao* (masa de cacao*, zahar*, unt de cacao*, lecitina din floarea soarelui) (12,1%), nuca de cocos* (6,8%), visine congelate uscate* (2%).
Mie mi-a placut destul de mult acest sortiment de musli. L-am incercat cu lapte cald, rece si iaurt, iar ultimile 2 s-au dovenit combinatiile cele mai potrivite.


Produsul e bogat in ciocolata si cocos, aromele fiindca chiar intense. Nu este dulce deloc, ceea ce un mare plus cand esti la dieta, fiindca nu contine zahar. Mie mi-a placut si simplu si indulcit cu miere in egala masura. Visinele sunt putin acrisoare si fac gustul si mai interesant.


I-am facut o poza imediat dupa ce am turnat lapte rece peste. Daca turnati lapte fierbinte, ciocolata se topeste si fulgi se inmoie. Eu prefer textura putin mai crunchy.

Ce merita mentionat despre acest produs, in afara de gustul delicios, e ca o portie de lapte cu fulgi tine de foame lejer 4-5 ore. Daca sunteti la dieta, va recomand acest produs fiindca va ajuta sa stai departe de alte alegeri dulci nesanatoase pt micul dejun.

Acum e randul vostru sa imi spuneti ce consumati la micul dejun.

Pupici XOXO