Labels

miercuri, 7 martie 2012

Fit & Fabulous: Ce mancam la pranz si la cina?

Dragelor,

Azi revin cu o postare Fit & Fabulous, pentru ca deja s-a incalzit afara si eu numai cu gandul la vacanta sunt. Stiu ca mai e mult pana ma voi praji la soare pe plaja, dar daca vrei sa arati senzational trebuie sa te apuci serios din timp. 10 sedinte de electrostimulare si dieta stricta in luna iunie nu vor fi suficient!

Am vorbit pana acum despre regulile de baza in alimentatie, apoi mi-am sustinut pledoaria pentru micul dejun - atat de important pentru o alimentatie sanatoasa. Astazi vreau sa vorbim despre ce mancam la pranz si la cina, sa intram putin mai in detaliu despre ce inseamna un meniu potrivit atunci cand vrem sa dam jos mai multe sau mai putine kilograme.

Gasiti o gramada de articole pe internet despre ce ar trebui sa mananci ca sa slabesti, liste de alimente si regimuri. Eu vreau sa va prezint cateva principii de alimentatie si felul in care le putem aplica. Subliniez din nou ca nu am studii in domeniu, doar sunt pasionata de ce inseamna alimentatie sanatoasa - corecta. Ce postez este din experienta personala si fiecare din noi este unica.

Acum sa revenim la ce mancam. Totul se rezuma la o ecuatie simpla:

Pranz: Legume + Carbo sau Legume + Proteina
Cina: Legume sau Legume + Proteina

Ce vreau sa spun cu asta?

Atat la pranz, cat si la cina este esential sa consumam legume. Poate nu iti plac, dar orice nutritionist iti va recomanda sa mananci +5 portii de legume pe zi. Asta nu inseamna sa mananci 5 farfurii cu varf de salata! 5 portii de legume pot insemna o salata facuta din 1 rosie + 1 castravete + salata verde la pranz si o portie de fasole verde la aburi la cina.

Legumele contin foarte putine calorii 15-30 kcal/100 gr, vitamine, fibre si multa apa. In mintea mea este foarte clar stabilit ca legume = sanatate :), dar imi dau seama ca uneori e mult mai apetisant un ham de la Mac decat o portie de ciuperci.

Pranzul este bine sa fie masa cea mai consistenta, care sa iti permita sa te simti satula pana seara, cand ar trebui sa ai parte de o cina light. De aceea e bine ca legumele de la pranz sa fie pe post de garnitura/ salata si sa le combini cu carbohidrati sau proteine.

Carbohidrati pentru pranz: cartofi, mazare, fasole, naut, hrisca, quinoa, orez brun, paste integrale.
Eu nu sunt complet anti cartofi si mazare, dar pentru mine fac parte categoria carbo, nu din categoria legume. Sunt alimente foarte satioase si nu ingrasa atata timp cat le combini cu legume, si nu cu proteine.

NU paine
NU faina alba
NU pizza

Meniuri pentru pranz:
  • Salata de legume cu cartofi
  • Mazare gatita cu legume (fara ulei) si salata de varza
  • Paste integrale cu sos de rosii si legume
  • Orez integral mexican
  • Fasole, naut, hrisca fierte si condimentate - cu sos de rosii sau cu legume

Orice pranz carbo este foarte satios si chiar nu ai nevoie de carne pentru a te simti satula. Nu vei simti nevoie de desert dupa masa si vei energie. Cred ca ati observat ca vorbim de carbohidrati complexi, cereale cat mai nerafinate, pline de fibre!

Daca optezi pentru un pranz bogat in proteine, iti recomand sa alegi peste, pui sau curcan si doar ocazional vita, rareori sau deloc porc. Carnea o prepari pe gratar sau la cuptor, fara ulei.
Daca nu esti fan carne, poti alege
  • branzeturi - de exemplu o portie de ciuperci umplute cu legume si mozzarella
  • sau oua - o omleta delicioasa cu legume, oua ochiuri (fara ulei) cu spanac sau o salata cu oua fierte.

Cina trebuie luata cu minim 3 ore inainte de culcare si trebuie sa fie cat mai light.  Uneori este foarte greu sa respect regula cu 3 ore, fiindca ajung la 9 acasa, grozav de flamanda si incerc sa imi amagesc foamea pt a adormi mai apoi pe la 11. Nu e ok, dar stiti ca exista si astfel de zile.


La cina poti consuma legume gatite sau sub forma de salata. Uneori prefer o farfurie plina de legume la aburi seara - suficient cat sa ma satur cu numar minim de calorii.
De cateva saptamani merg la aerobic seara si sunt zile in care mananc o bucata mica de pui la gratar cu o salata gigant. Scopul este sa ma tonifiez, nu sa slabesc si de aceea ajut muschii sa se dezvolte. Poti alege oricare din meniurile bogate in proteine recomandate pentru pranz, dar nu iti recomand carbohidrati fiindca seara nu ai nevoie de un boost de energie.

In mod normal se recomanda 1 g proteina la kilogram, dar aceasta proportie creste la 1,5-1,7 daca faci sport intens.

Sper sa va fie de folos sfaturile de mai sus. Daca voi aveti alte sfaturi sau trucuri care au functionat in cazul vostru pentru un tonus excelent, le astept cu mare drag.

Pupici XOXO

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu